Kanabichromen (CBC) najvzácnejší z kanabinoidov

Tento kanabinoid na rozdiel od svojich príbuzných kanabinoidov nezískal až takú pozornosť a chválu, čo sa ukazuje ako veľká chyba, pretože štúdie ukázali, že je to veľmi účinná látka, ktorá ma veľký liečebný potenciál. Podobne ako väčšina kanabinoidov patrí aj tento do skupiny nepsychoaktívnych látok. Má rovnaký pôvod ako THC a CBD, pretože všetky tieto zlúčeniny pochádzajú z kyseliny kanabigerolovej (CBGA). U CBC to funguje tak, že sa premení z CBGA na kyselinu kanabichromenovú (CBCA), a tá sa po vystavení žiarenia alebo tepla premení na kanabinoid CBC.

Podieľa sa na neurogenéze (tvorbe nových neurónov). Kanabinoid CBC môže podporovať rast buniek v mozgu a zároveň posilňovať ich životaschopnosť. Pozorovanie ukázalo, že CBC je vo veľkej miere zodpovedné za prežitie buniek a podporuje rast nových nervových buniek.

Podľa Steep Hill bolo preukázané, že CBC je v porovnaní s CBD asi desaťkrát účinnejší pri liečbe úzkosti a stresu. Poďme sa pozrieť s čím nám dokáže CBC pomôcť.

CBC kanabinoid chemická zlúčenina
CBC kanabinoid

Tlmenie bolesti a zápalu

V endokanabinoidnom systéme sa CBC najúčinnejšie viaže s vaniloidným receptorom 1 (TRPV1) a prechodným receptorovým potenciálom ankyrínom 1 (TRPA1). Oba tieto typy receptorov sú spojené s vnímaním bolesti. 

Účinný nástroj pri liečbe rakoviny

Táto vlastnosť vyplýva zo schopnosti interagovať s prírodným endokanabinoidom tela – anandamidom. CBC inhibuje absorpciu anandamidu, čo mu umožňuje zostať dlhšie v krvi. 

Pozitívny účinok na mozgové bunky

CBC má pozitívny účinok na aktivitu buniek NSPC – bunka nevyhnutná pre zdravé fungovanie mozgu.