Dôležitosť vitamínu C

Vitamín C pozná azda každý. Už aj malé deti vedia, že slúži na podporu imunity ako prevencia pred prechladnutím, ale nejde o vitamín, po ktorom by sme mali siahať len keď nás prekvapí chrípka, pretože jeho účinky sú ďaleko väčšie.

Čo je vitamín C

Jedná sa o esenciálny vitamín, teda taký, ktorý si naše telo nevie vytvoriť samo a musíme ho prijímať z externých zdrojov. Nájdeme ho v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, ako sú napríklad pomaranče, jahody, kivi, paprika, brokolica a špenát. Vitamín C patrí medzi najznámejšie a najdôležitejšie vitamíny. Predstavuje 80% celej našej potreby vitamínov.

Imunitný systém je multifaktoriálna a sofistikovaná sieť špeciálnych orgánov, tkanív, buniek, proteínov a chemických zlúčenín, ktorá má ochrániť organizmus pred patogénmi, ako sú baktérie, vírusy, huby, parazity. Všetky zložky imunitného systému spolu interagujú v mnohých komplexných od seba závislých cestách komunikácie. Vyše storočie výskumu poukazuje na fakt, že vitamín C hrá hlavnú úlohu v mnohých aspektoch imunitného systému.

vitamín C

Okrem toho, že podporuje imunitný systém, tak aj zvyšuje odolnosť voči fyzickej záťaži, bolesti, podporuje hojenie rán, prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy. Podieľa sa aj na tvorbe kolagénu a vstrebávaní železa. Železo je minerál, ktorý v tele plní veľa dôležitých funkcii. Jeho dostatočný prísun je nevyhnutný pre správnu tvorbu červených krviniek, ktoré rozvádzajú kyslík po celom tele. Vitamín C pomáha zlepšovať vstrebávanie železa najmä z potravín rastlinného pôvodu, ktoré obsahujú železo v ťažko vstrebateľnej forme.

V súvislosti s vitamínom C sa tiež často spomína potlačenie oxidačného stresu. Zrejme ani len netušíte, že tento stav už zažil každý z nás. Ak sme príliš vyčerpaní, chorľaví, v práci zažívame stres, zle sa stravujeme alebo sme to na nejakej párty prehnali s alkoholom, naše telo je v oxidačnom strese. Bunky vtedy produkujú nadmerne voľné radikály, ktoré poškodzujú organizmus. Vtedy hrajú významnú rolu práve antioxidanty, pretože dokážu radikály efektívne „odchytať“. A ako je nám už dobre známe najdôležitejší a najsilnejší antioaxidant je práve vitamín C.

oxidačný stres

Nedostatok vitamínu C

Viete, čo je skorbut? Je to choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C. V minulosti týmto ochorením trpeli najmä námorníci, ktorí trávili dlhú dobu na mori len so základnými potravinami. Aj keď je v dnešnej dobe toto ochorenie zriedkavejšie určite by ste mali spozornieť ak vás trápi bolesť svalov, zvýšená únava, slabosť, znížená imunita.

Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 80-100mg u dospelého človeka. V niektorých situáciách sa množstvo vitamínu C, ktoré naše telo potrebuje, zvyšuje. Ide napríklad o fajčenie alebo užívanie antibiotík.

Mnohí odborníci tiež uvádzajú, že pokiaľ sa rozhodnete svojmu organizmu dopĺňať „ C-ečko“ prostredníctvom výživových doplnkov, tak je najlepšie siahnuť po lipozomálnej forme. Veľká časť vitamínu C, ktorý je na trhu je vo forme klasických alebo šumivých tabliet. Vstrebateľnosť tejto formy vitamínu je však veľmi nízka. Môžeme povedať, že z každého gramu vitamínu C, ktoré si vezmeme, je vstrebaných len 70-80mg. Oproti tomu vstrebateľnosť lipozomálneho vitamínu C dosahuje u väčšiny produktov 85% a môže dosahovať až 95% absorbcie. Čiže podstatný rozdiel medzi týmito vitamínmi je vo vstrebateľnosti.

Nadmerné množstvo vitamínu C

Určite sa pýtate, čo sa ale stane ak príjmem nadmerné množstvo vitamínu C? Tento vitamín je netoxický a ani jeho vyššia dávka nespôsobuje závažnejšie zdravotné problémy. To, čo telo nedokáže využiť jednoducho vylúči obličkami. Niektoré štúdie s nejasným záverom však poukazujú na fakt, že nadmerná konzumácia tohto vitamínu môže spôsobiť tvorbu obličkových kameňov u predisponovaných ľudí.

Zhrnutie

Vitamín C predstavuje 80% celej našej potreby vitamínov. Tento dôležitý vitamín podporuje imunitný systém a vďaka tomu zvyšuje odolnosť voči fyzickej záťaži, bolesti, podporuje hojenie rán a prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy. Skvelým výberom je Lipozomálny Vitamín C doplnený Zinkom v cenovo výhodnom sete Posilnenie Imunity.

Cenovo výhodný set Posilnenie Imunity
Cenovo výhodný det Posilnenie Imuty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.