Kanabinoidy proti diabetu

V dnešnej dobe, keď sa potraviny často priemyselne vyrábajú alebo rafinujú, je cukor doslova na perách každého človeka. Cukor sa dnes nachádza takmer vo všetkých potravinách – bez ohľadu na to, či ide o rafinovaný cukor, fruktózu alebo jednu z mnohých ďalších skrytých foriem. Dôsledkom toho je zvýšený výskyt diabetu (cukrovky) spôsobeného životným štýlom.

kanabinoidy proti diabetu

Diabetes mellitus patrí do skupiny metabolických ochorení, ktoré sa vyznačujú hyperglykémiou. Hyperglykémiu spôsobuje buď sekrécia inzulínu alebo jeho pôsobenia alebo obidve poruchy súčasne. Chronická hyperglykémia pri cukrovke je spojená s dlhodobým poškodzovaním, dysfunkciou a zlyhávaním rôznych orgánov, najmä očí, obličiek, nervov, srdca, mozgu a ciev. Na vzniku cukrovky sa podieľa niekoľko patogénnych procesov. Ide o autoimunitnú deštrukciu beta buniek pankreasu spôsobujúcu deficit inzulínu, metabolické abnormality a zápal, ktorý vedie k inzulínovej rezistencii, t.j. znížená citlivosť na inzulín.

Ukázalo sa, že liečba kanabinoidmi môže byť prospešná pri cukrovke 1. aj 2. typu. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako dokážu kanabinoidy účinne pomôcť u diabetikov.

V roku 2011 dospeli výskumníci k záveru, že „môže dôjsť k narušeniu centrálnych aj periférnych aspektov regulácie energetickej rovnováhy endokanabinoidmi, čo môže mať podiel na vzniku obezity, dyslipidémie a cukrovky 2.typu. Zvyšuje sa tým predpoklad, že na liečbu uvedených metabolických porúch možno použiť antagonistov CB1. Objavujú sa dôkazy aj o tom, že niektoré rastlinné kanabinoidy bez psychotropného účinku, možno použiť na spomalenie poškodenia beta buniek pri cukrovke 1.typu.

V roku 2013 sa v jednej z najväčších štúdií na ľudských pacientoch zameranej na konopu a metabolické procesy zistilo, že užívanie konopy je spojené s nižšími hladinami inzulínu.

Potenciálny prínos kanabinoidov u diabetikov

  • Stabilizácia hladiny cukru v krvi
  • Neuroprotektívne účinky, ktoré aktivovaním receptorov v tele a mozgu pomáhajú potláčať zápal nervov a zmierňovať neuropatickú bolesť
  • Vazodilatačný účinok, vďaka ktorému zostávajú cievy otvorené a zlepšuje sa krvný obeh, čo časom vedie k zníženiu krvného tlaku (čo je pre diabetikov veľmi dôležité)
  • Protizápalové pôsobenie, ktoré môže zmierniť pri cukrovke často sa vyskytujúci zápal artérií.

Podľa niektorých štúdií je úspešný príbeh kanabinoidov pri liečbe cukrovky založený na skutočnosti, že majú pozitívny vplyv na metabolizmus a tiež stimulujú produkciu inzulínu. Bunky kanabinoidných receptorov pankreasu zvlášť prispievajú k vyváženej regulácii glukózy (cukru). Diabetes teda môžeme pridať do listu problémov, s ktorými nám vedia kvalitné CBD oleje pomôcť.

kanabinoidy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.